Search
Close this search box.

Recensie door Noks Nauta over ‘De Activiteitengids’

Noks Nauta schreef de volgende recensie over De activiteitengids voor mensen met dementie.

Titel: De Activiteitengids; meer dan 200 zinvolle dagbestedingen voor mensen met dementie
Auteur: Monika Eberhart
ISBN: 978-90-77024-25-6
Uitgeverij: de Graaff
link naar de uitgeverij

Beschrijving
Het boek is geschreven voor mensen die zorgen voor iemand met dementie. Na een korte inleiding over dementie en een aantal algemene uitgangspunten over het omgaan met mensen met dementie staan er vele concrete activiteiten in beschreven, geordend in groepen zoals bewegen, brein, buitenactiviteiten, et cetera.
Enkele specifieke doelgroepen die de auteur bij name noemt, zijn o.a.: jonge mensen met dementie, mensen met een verstandelijke beperking met dementie en hoogbegaafde mensen met dementie. Voor de laatste groep staan 12 activiteiten beschreven, die aansluiten bij deze doelgroep.
Ook staat een uitgebreide bijlage in over dementie bij hoogbegaafden vanuit de persoonlijke zoektocht van Terry Friedrichs toen zijn (hoogbegaafde) moeder dementie kreeg.

Bespreking
Ik beperk me hier tot de bespreking met betrekking tot hoogbegaafdheid. Dit is voor het eerst dat in een algemene uitgave over dementie de doelgroep hoogbegaafden wordt benoemd en dat er specifiek aandacht voor hen is. Ik ben hier dus heel blij mee en hoop dat dit zal leiden tot meer aandacht voor de specifieke behoeften van deze mensen als zij zorg nodig hebben.
De bijdrage van Terry Friedrichs in bijlage II is heel persoonlijk maar biedt beslist ook meer algemene kennis over hoogbegaafdheid bij ouderen.
Terry Friedrichs is een Amerikaanse specialist in gifted education. Hij heeft in de periode dat zijn (hoogbegaafde) moeder dementie kreeg, haar bijgestaan en aan mensen in de zorg verteld wat ze kunnen doen om met haar in contact te blijven en haar actief kunnen houden. De bijlage in dit boek is gebaseerd op die ervaring en op diverse artikelen die Terry en ik samen met Ellen Fiedler over hoogbegaafde senioren in het algemeen hebben geschreven in de afgelopen jaren. Het stuk is in het Nederlands vertaald en is dus prima leesbaar voor Nederlandse lezers.

Één kleine kritische opmerking betreft de pagina met de beschrijving van hoogbegaafdheid (pagina 215). Die is nu wel erg beknopt. Graag zou ik daar de beschrijving van hoogbegaafdheid vanuit het Delphi-Model toevoegen. Mogelijk kan dat in de volgende uitgave worden gerealiseerd. En wellicht kunnen we dan ook verwijzen naar een boek over hoogbegaafde senioren in het algemeen dat momenteel in voorbereiding is.

Noks Nauta